Trouwinformatie voor de Nederlanders

Bezoekers kunnen al 24 uur na aankomst in Jamaica in de echt worden verbonden, op voorwaarde dat ze vooraf huwelijkstoestemming hebben aangevraagd. Hieronder treft u een overzicht aan van de benodigde documenten voor personen met een Nederlandse nationaliteit.


Voorbereiding in Nederland
De volgende door de Nederlandse overheid afgegeven documenten heeft u nodig:

Benodigde documenten:
• Internationaal uittreksel uit het geboorteregister
• Internationaal uittreksel uit het persoonsregister
• Internationaal uittreksel van de huwelijksbevoegdheid;
• Indien op u van toepassing, een internationaal uittreksel van de huwelijksakte (scheidingsakte)


Deze documenten dienen als eerste door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag te worden gelegaliseerd. Informatie daar over is te vinden op website www.minbuza.nl. Kies pagina Reizen naar landen, vervolgens Welkom in Nederland en dat het veldje Legalisatie van Documenten.


Ten tweede moeten die documenten op het Consulaat van Jamaica in Amsterdam worden gecertificeerd. De documenten kunnen per (aangetekende) post worden toegestuurd naar:

Consulaat van Jamaica
Herengracht 316
1016 CD Amsterdam


Tegelijkertijd dient u het totaal bedrag aan leges over te maken aan het consulaat. De leges bedragen € 25,- per document. Dit moet gestort worden op NL19 ABNA 0453 4920 96 tnv C.E. Vlierboom. U krijgt een officiële kwitantie van het Government of Jamaica. Bij de te certificeren documenten is een geadresseerde enveloppe met aangetekend-formulier voor postvrije retourzending, bij te sluiten (i.v.m. postregeling datering aangetekende stukken, geen print frankeermachine). Wanneer het totaalbedrag aan leges op de bankrekening van het Consulaat van Jamaica staat bijgeschreven, worden de documenten gecertificeerd en naar u teruggestuurd in de retourenveloppe.


In Jamaica: 2x legalisatie van huwelijksakte

Als bewijs van huwelijksinzegening wordt een "Certified copy of Marriage Register" afgegeven. Dit document dient weer te worden gelegaliseerd door:

Registrar General's Department
Twickenham Park
St. Catherine
Telefoon: (001 876) 984 3041-5
Fax: (001 876) 794 6457
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Website: www.rgd.gov.jm

 

Vervolgens dient het te worden gecertificeerd door de Nederlandse vertegenwoordiging voor Jamaica:

Royal Netherlands Embassy
Head of consular affairs ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
en/of
Dutch Consul ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Apartado 2282
Havanna / Cuba
Telefoon: 0053 7 204 2511 / 2512 / 2534
Fax: 0053 7 204 2059


Het is niet nodig om daarvoor naar Kingston te gaan. Dit kan ook per post. Over het algemeen zorgt het hotel waar de huwelijkszegening heeft plaatsgevonden, voor de afwikkeling van deze formaliteiten in Kingston en voor het nasturen naar Nederland. (Het is wel aan te raden om zelf al vast een fotokopie van het "Certified copy of Marriage Register" mee terug naar huis te nemen)


Terug in Nederland
Uw huwelijk moet nu nog geregistreerd worden bij uw gemeente. U dient daarvoor uw trouwcertificaat bij de afdeling burgerzaken van uw gemeente af te geven.

Indien u het trouwarrangement via een reisorganisatie boekt dan verzorgen zij in de meeste gevallen dat de trouwcertificaten op Jamaica geregeld worden. Het certificeren voor de originele documenten kan enige tijd in beslag nemen. Wij adviseren u dit ruim op tijd te regelen.


Paspoort, Visum en Ticket

Voor bezoekers met een Nederlands paspoort is het niet nodig om voor een kort verblijf in Jamaica een visum aan te vragen. Wel moet bij binnenkomst een retour- of doorgaand vliegticket kunnen worden getoond. Een persoon met een niet Nederlands paspoort, maar met verblijf in Nederland onder een verblijfsregeling dient in het bezit te zijn van een geldig returnvisum of een geldige Nederlandse Verblijfsvergunning, dan wel bij aankomst een vliegticket voor een doorgaande vlucht naar een andere bestemming kunnen tonen en over een geldig visum voor het desbetreffende land te beschikken.
In alle gevallen moet men over voldoende financiële middelen beschikken of kunnen aantonen dat er een regeling is voor accommodatie en levensonderhoud voor de periode van het verblijf (schriftelijke bevestiging hotelreservering of schriftelijke uitnodiging).


Meer informatie

Voor uitgebreide informatie kunt u kijken op:
www.jamaicaembassy.org/visitors.htm, onder het hoofd: Marriage in Jamaica.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft op de website ook informatie voor in Jamaica te sluiten huwelijken. www.minbuza.nl, selecteer achtereenvolgend: reizen en landen, landen, j (Jamaica), en legalisatie van documenten uit Jamaica.

N.B. Aan de hierboven genoemde informatie kunt u geen rechten ontlenen. Deze informatie is ondervoorbehoud van wijzigingen. Voor de laatste stand van zaken dient u altijd met het Consulaat van Jamaica contact op te nemen.