Het eiland ontdekken kunt u het beste doen door een rondreis te maken over het prachtige Jamaica. U kunt Jamaica zien per auto of per bus en de reis zo inrichten dat u de perfecte elementen van het eiland ziet die u het meest aantrekkelijk vindt. U kunt er voor kiezen om alleen rond te reizen, of om dit te combineren met een strandvakantie. 

Hier vindt u informatie over het rondreizen per bus, per auto en hoe u uw reis zelf kunt samenstellen om zo dé perfecte vakantie te creëren!

 


Als u uw rondreis niet allemaal zelf wilt regelen kunt u er ook voor kiezen om mee te gaan met een georganiseerde groepsreis.


U kunt zelf bepalen of u een verlenging aan het strand wilt, of dat u na de rondreis naar huis vliegt. Hieronder staan een aantal organisaties die rondreizen aanbieden naar Jamaica:

Nederlandse reisorganisaties

ABC Travel

Better Places

Destinations

Tenzing Travel

TravelPA

TUI

Vamonos Travel

Yaxa Reizen 

 

Belgische reisorganisaties

Explore Jamaica

Joker

Travelworld

 


U kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf uw rondreis samen te stellen. Hierbij dient u rekening te houden met het regelen van vervoer, verblijf en vermaak.

 

Voor alle reizen naar Jamaica geldt, dat het heel erg belangrijk is, dat u bij aankomst moet kunnen aantonen dat u een retourvlucht heeft geboekt (of een ticket voor doorreis naar een ander land) en dat u bewijs heeft dat u een verblijf heeft geregeld (in een hotel of bij vrienden/kennissen/familie).

 

Daarnaast is het belangrijk dat u genoeg geld bij u heeft, zodat u het verblijf op Jamaica kunt bekostigen.

 

Het is dus mogelijk om naar Jamaica te vliegen en "maar te kijken waar u uitkomt". Maar gezien de grote variatie aan attracties verdeeld over de zes regio's adviseren wij u van te voren te oriënteren waar u heen wilt. Wees u er van bewust dat u meer in reis-uren moet denken dan naar de afstand in kilometers moet kijken. Er zijn zes bekende regio's in Jamaica waar u o.a. kunt verblijven:

 

Kingston en de Blue Mountains (in het zuiden): De hoofdstad van Jamaica, aan de voet van de zuidelijke uitlopers van The Blue Mountains, kent tal van bezienswaardigheden zoals het Bob Marley museum, the National Gallery, de als museum ingerichte koloniale residentie Devon House en Port Royal, het oude piratennest op de landtong.

 

Montego Bay (noordwesten): Na Kingston is Montego Bay de belangrijkste stad aan de noordzijde van Jamaica. U vindt er talrijke hotels, van zeer luxueuze resorts tot charmante hotelletjes. Zowel overdag als ’s nachts barst het hier van de mogelijkheden om de tijd aangenaam te besteden. Kunst kijken in galerieën, winkelen, lekker eten en drinken, uitgaan… Zo ook een bezoek brengen aan de Great Houses (Plantage huizen), Rockland Bird Sanctuary en excursies doen bij Falmouth (vlot varen op de Martha Brae, Luminous lagoon en het historische centrum van Falmouth).

 

Ocho Rios (in het noorden): Deze havenstad is een bruisend toeristisch oord met een grote diversiteit aan hotels, villa’s en vakantiecomplexen. Deze belangrijkste haven voor cruiseschapen heeft zich dankzij de cruise-dagjesmensen ontwikkeld tot een shoppingparadijs. De bekendste attracties zijn Dolphins Cove, Irie Blue Hole, Dunn’s River Falls en de Mystic Mountain. Bij Dunn’s River Falls loopt u vanaf het strand hand in hand, onder leiding van een gids, tegen de watervallen op.

 

Negril (in het westen): Dit is de ideale bestemming voor een exotische strandvakantie dankzij het elf kilometer lange zandstrand. Hier zijn enkele grote hotels, maar vooral kleinschalige accommodaties, (beach) reggae bars en veel (water)sportiviteit.

 

Port Antonio (in het noordoosten): Een rustiek oord voor toeristen die van de intens tropische omgeving willen genieten en niet in de eerste plaats aan het strand willen zitten. In deze hoek liggen ook de mooiste baaien en de meest sfeervolle hotels, zoals het eco-hotel Mocking Bird Hill en Bay View villa’s, alle attracties zijn gericht op de intens groene natuur, zoals de Blue Lagoon, Boston Bay, Frenchmans Cove, Somerset Falls, Reach Falls en raften op de Rio Grande.

 

Treasure Beach (in het zuidwesten): Deze strandbestemming trekt vooral backpackers en individualisten. Het is authentieker en minder toeristisch dan de noordelijke badplaatsen. Prima uitgangspunt voor een boottocht in de delta van de Black River, de YS Falls, Lovers Leap en Pelican Bar.

 

Zodra u dit heeft bepaald, kunt u uw vlucht gaan boeken naar het vliegveld dat het meest dicht bij uw plaats van bestemming ligt. Er zijn in totaal twee internationale vliegvelden, Sangster International Airport in Montego Bay en Norman Manley International Airport in Kingston.

 

Hier vindt u een aantal websites waarop u uw vlucht kunt boeken:

British Airways

Condor

Eurowings

Delta

TUIFly BE

TUIfly NL

Virgin Atlantic
 

Voor het binnenlandse vervoer kunt u kiezen tussen de auto, de luxe bus, de taxi of binnenlandse vluchten per gecharterde vliegtuigjes.

 

Per auto

Als u er voor kiest om met de auto Jamaica te gaan bezichtigen, dan is het allereerst belangrijk om te weten dat in Jamaica links gereden wordt. Voor het huren van een auto moet u 25 jaar of ouder zijn, een geldig nationaal rijbewijs hebben en een borgsom betalen met contant geld, bekende creditcard of reischeques.

 

Het huren van een auto kan sowieso in de grote steden van Jamaica, Montego Bay en Kingston. Bij verblijf in andere regio's wordt de auto gebracht en zijn er extra kosten van toepassing. Benzinestations zijn dagelijks geopend en accepteren alleen contant geld. Wij adviseren u erop te letten dat u het eigen risico kunt afkopen.

 

In totaal kent Jamaica 17.000 kilometer aan wegen welke verbonden zijn aan de grote steden. De wegen buiten de steden kunnen wat smaller en hobbeliger zijn dan de wegen in de steden, welke drukker en breder zijn. Het rijden in Jamaica kan anders zijn dan u gewend bent. Sommige wegen zijn beter dan anderen, alhoewel de wegen onlangs grotendeels vernieuwd zijn en daarom erg toegankelijk. De rijstijl van de Jamaicanen kan nog wel eens agressiever zijn dan u gewend bent, rijdt daarom zelf defensief. De weg vinden in Jamaica is erg gemakkelijk. Er zijn veel goede kaarten te vinden die u kunnen helpen uw bestemming te vinden. Ook is de bewegwijzering op de grote wegen behoorlijk goed.

 

Er zijn een groot aantal autoverhuurbedrijven, waaronder internationaal bekende ondernemingen en betrouwbare plaatselijke verhuurders. Sommige verhuurders hebben een vergunning voor de internationale luchthavens, terwijl andere in vakantiegebieden opereren. Om een auto te huren, moet u ten minste 25 jaar zijn, niet ouder dan 70 jaar zijn, een geldig Nederlands rijbewijs hebben en een borgsom betalen met contant geld, bekende creditcard of reischeques. U moet minimaal twee jaar rijervaring hebben. U bent verplicht een creditcard te hebben. Benzinestations zijn dagelijks geopend en accepteren alleen contant geld. Bij de meeste autoverhuurbedrijven geldt een verplichte LDW-verzekering. Tevens dient u een waarborg te betalen of wordt een creditcard imprint verlangd. Wij adviseren u het gehele eigen risico af te kopen.

 

Verkeersregels

Op Jamaica wordt links gereden!!! De maximumsnelheid is 50 km/h binnen de bebouwde kom en 80 km/h buiten de bebouwde kom. De bestuurder en de voorpassagier moeten een gordel dragen, en de kinderen onder de 3 jaar moeten in een kinderzitje worden vervoerd. Let op: boetes bij te hard zijn zijn stevig en op de doorgaande wegen wordt veel gecontroleerd.

 

Pleisterplaatsen

Voor uw gemak zijn er pleisterplaatsen aangelegd langs bepaalde hoofdwegen, zoals de Rio Bueno, Travel Halt en Rio Braco tussen Falmouth en Runaway Bay, dat halverwege Montego Bay en Ocho Rios ligt. Deze zijn dagelijks geopend van 9 tot 20 uur, ook op feestdagen. De reiziger vindt er toiletten, lichte versnaperingen en kunstnijverheidsproducten van hoge kwaliteit. Er is ook een pleisterplaats aan de Bamboo Avenue in St. Elizabeth.

Rijtijden

Kingston naar Mandeville - 98 km - 1,5 uur
Kingston naar Treasure Beach - 3,5 - 4 uur
Montego Bay naar Negril - 83 km - 1,5 uur
Montego Bay naar Ocho Rios - 107 km - 1,5 uur
Negril naar Treasure Beach - 107 km - 1,5 - 2 uur
Ocho Rios naar Port Antonio - 106 km - 2,5 uur
Ocho Rios naar Kingston - 86 km - 1,5 uur
Port Antonio naar Kingston - 98 km - 2 - 2,5 uur 

Ons advies 

De bergen van Jamaica vormen de ruggengraat van het binnenland. Het is een moeilijke taak om de kronkelende wegen te berijden. Met name in het oosten van het eiland zijn de wegen erg smal en bochtig. Wij raden u dan ook aan om rustig te rijden en korte afstanden af te leggen. Bent u in de bergen, kijk er niet vanop dat bij elke bocht getoeterd wordt, dan weet de ander dat u er aan komt. Het is goed mogelijk dat u onderweg lifters tegenkomt. Zodra u stopt zijn deze lifters vaak geneigd om direct in te stappen. Schrikt u hier niet van, op Jamaica is dit normaal.

 

Autoverhuurmaatschappijen

In Nederland te reserveren:

Sunny Cars

Lokaal te reserveren: 

Apex Cars

Avis

Budget

Danjor Cars

Efay

Island Carrentals

 

Per bus

U kunt er ook voor kiezen om met de bus van plaats naar plaats te rijden op Jamaica. Via deze weg leert u de Jamaicanen pas echt kennen.

 

Voor meer informatie over bussen, kijkt u bij Knutsford Express. Sinds enkele jaren verzorgd Knutsford Express dagelijks uitstekende en moderne (met WIFI) busverbindingen tussen de grote steden in Jamaica. Dit zijn goede verbindingen met een vast schema van plaats naar plaats. Onderweg uitstappen kan niet.

 

Hier staan een aantal handige tips voor het gebruik van het openbaar vervoer:

 

1. Het openbaar vervoer op Jamaica is niet anders te omschrijven dan een spannend avontuur. Het openbaar vervoer is op Jamaica niet goed geregeld en alleen aan te raden aan de onverschrokken en ervaren reiziger.

 

2. Leer de taal. Het woord “Ducta’” betekent niet dat iemand een dokter nodig heeft, maar deze probeert de aandacht van de chauffeur te trekken. “One Stop Driver” zorgt ervoor dat de bus prompt stopt voor iemand die er uit wilt. De waarschuwing “Work!” betekent dat de bus weer gaat rijden.

 

3. Check meer dan één keer de prijzen en de bestemmingen met een medepassagier.

 

4. Ga zitten en ontspan! Het mag dan misschien een hobbelige weg zijn, een positieve houding kan het verschil maken tussen een vreselijke reis en een amuserend avontuur.

 

Het openbaar vervoer op Jamaica is niet anders te omschrijven dan een spannend avontuur. In Kingston, de hoofdstad, rijden grote bussen met airconditioning over de populaire routes. Wanneer u buiten Kingston komt zijn de vervoersmiddelen minder comfortabel en rijden minder geregeld. Bussen, mini-bussen en taxi’s zijn het voornaamste middel van vervoer voor de meerderheid van de Jamaicanen, maar worden alleen aanbevolen aan de meest onverschrokken toerist.

 

Voor het reizen van stad naar stad, zijn minibusjes de beste manier. Saai zal dit ritje in ieder geval niet worden. Tijdens de rit maakt u kennis (door zien en horen) met het echte Jamaica. Wees in ieder geval voorbereid op een busrit met veel verschillende bagage met allemaal verschillende inhoud. Tijdens langere busreizen is het mogelijk dat u op, eenmaal aangekomen op de bestemming, een groep nieuwe vrienden erbij heeft.

 

Elke stad op Jamaica heeft haar eigen aangewezen bus station en hoewel er niet veel borden staan met de bestemmingen, hoeft u niet te piekeren, want als de buschauffeurs weg willen laten ze dat aan u weten. Houd uw bagage bij u – zoals u op elke bestemming zou moeten doen – en controleer minstens twee keer VOORDAT u instapt waar de bus heen gaat en hoeveel het gaat kosten.

 

Route taxi’s zijn auto’s die een vaste route rijden en passagiers oppikken en afzetten en dit is de snelste en goedkoopste manier om van plaats naar plaats te reizen. Alle geregistreerde taxi’s op Jamaica zijn verplicht om een rode “PP’’ nummerbord te hebben. Het wordt niet aangeraden om in een ongeregistreerde taxi te stappen. U hoeft zich geen zorgen te maken over het missen van taxi’s, deze zijn er genoeg op Jamaica.

 

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vliegvelden zijn: Tinson Pen in Kingston, Negril Aerodrome in Negril, Ian Fleming in Ocho Rios en Ken Jones in Port Antonio. De binnenlandse vluchten vinden naar de kleinere luchthavens grotendeels plaats met een gechartert vliegtuig.