Jamaica is een zeer groen eiland dat eco-liefhebbers zal aanspreken. Prachtige vegetatie, bijzondere fauna en een boeiende onderwaterwereld. U kunt het regenwoud bekijken (the Cockpit Country), de Blue Mountains, Hollywell National Park, de YS-falls of het Great Morass, de wetlands aan de Delta van Black River met alligators en visarenden. Ook vindt u informatie over de flora, fauna en botanische tuinen van Jamaica. 


Blue Mountains & John Crow Mountains

Op 3 juli 2015 is het Blue & John Crow Mountains National Park opgenomen als UNESCO World Heritage Site. Het Nationaal Park is het eerste in het Caribische gebied, dat zowel wordt benoemd als een Natuurlijk én Cultureel erfgoed. De Blue Mountains danken hun kleur aan de altijd hangende mist, en bevinden zich in het oosten van Jamaica. De bergen liggen in het John Crow Mountain National Park, wat ongeveer 6% van het eiland beslaat. Er leven meer dan 800 verschillende soorten planten, 200 soorten vogels en de op één na grootste vlinder Papilo Homerus.

the Blue Mtns.klein 

Natuurlijk Werelderfgoed
Het meer dan 2000 meter hoge en dicht beboste gebergte bevindt zich in het oosten van Jamaica tussen Kingston en het noordelijk gelegen Port Antonio en is een uitstekende plek voor vogelliefhebbers. Ongeveer 78.000 hectare van het natuurgebied wordt nu als Nationaal Park beschermd. Buiten het Nationale Park wordt de wereldberoemde Blue Mountain Coffee verbouwd. Het Blue & John Crow Mountains Nationaal Park huisvest bijna alle 30 endemische vogels zoals de Doctors Bird en de Jamaican Tody, de grootste vlinder van de Caribbean - Swallowtail - als ook andere zeldzame en meer dan 300 endemische planten.
De hoogste berg is de Blue Mountain Peak (2272 m). Vooral vroeg in de ochtend heb je een fantastisch uitzicht: aan de noordzijde Port Antonio en Buff Bay én aan de zuidzijde van Jamaica ligt Kingston. Maar daar gaat een stevige wandeltocht aan vooraf. De wandeling start in de vroege ochtend vanuit een van de lodges, waarna je onder begeleiding van een gids in het donker naar de top klimt. Natuurlijk zijn "hikes' gedurende dag ook mogelijk. De beste periode voor deze "Hike naar de Blue Mountain Peak" is December - April.

 

Cultureel Werelderfgoed
De Blue & John Crow Mountains bezitten door de aangrenzend wonende en zeer traditie-bewuste Maroon gemeenschappen ook unieke culturele kenmerken. Al in de 16de eeuw vluchtten de eerste slaven de bergen in en vormden Maroon groepen die zich schuil hielden van de Spaanse en latere Engelse kolonisten. In het dichtbeboste gebergte in het oosten van Jamaica waren onoverwinnelijk. Door de kennis van het gebied en de guerrilla-oorlogsvoering onder leiding van Queen Nanny dwongen ze uiteindelijk de Engelsen om de Windward Marrongemeenschap te erkennen. Aan het begin van de 19de eeuw werd het vredesverdrag ondertekend.

Tot op de dag van vandaag hebben de Windward Maroons hun cultureel erfgoed weten te bewaren – ze spreken hun eigen taal, hebben hun eigen dans, muziek en gerechten. Tegenwoordig wonen de Maroons stroomopwaarts van de Rio Grande in Charles Town, Scotts Hall en Moore Town. De cultuur, de traditie en de muziek van de plaatselijke bevolking wordt elk jaar tijdens de Misty Bliss Festivals


Bloem2.kleinJamaica is een tropische Floriade. Meer dan 120 rivieren kronkelen tussen de bergen met toppen tot 2300 meter. De prachtige witte zandstranden vormen een onderdeel van het paradijselijke Jamaica. In dit diverse landschap heeft de natuur speciale ecosystemen ontwikkeld die niet alleen geschikt zijn voor tropische planten, maar ook voor planten die aarden in een gematigd en subtropisch klimaat.

  


Vogels

Jamaica is een paradijs voor vogelspotters. Jamaica kent wel 200 vogelsoorten met meer inheemse soorten dan ieder ander Caribisch eiland. 25 soorten komen alleen op Jamaica voor. De nationale vogel is de Red-Billed Streamertail Humming Bird (Trochilus Polytmus) ofwel roodgebekte zwaluwstaart kolibrie. Deze Doctor Bird komt alleen op Jamaica voor. De mannelijke Doctor Bird is levendig gekleurd in een blauw-groene vacht met een lange schaarvormige zwiepende staart. Zijn habitat is divers. Hij leeft zowel op zeeniveau als in de toppen van de Blue Mountains. Dit vogeltje is een veelgebruikt nationaal symbool geworden. U komt hem tegen op bankbiljetten en ook in het logo van Air Jamaica.

 


Vogelsafari’s

Vogelobservatie is extra aantrekkelijk op Jamaica vanwege de unieke vogelrijkdom en afwisseling van het landschap en het heerlijke tropische klimaat. Bel voor meer informatie over vogelsafari’s de Touring Society of Jamaica, tel. 1(876) 954-2383.

Doctor Bird.klein 

Trektochten

Port Antonio, Jamaica. Onbekende paden leiden u naar schilderachtige ruïnes van bananenplantages en langs onbekende rivieren. U komt bij geheime watervallen, waarlangs u omhoog kunt klimmen. Verborgen grotten, om te verkennen. Voor liefhebbers van de Jamaicaanse geschiedenis zijn er tochten naar het Land of Look Behind (Maroon Country), waar u de leider van de Maroons (afstammelingen van ontsnapte negerslaven) ontmoet. Als u afdaalt langs de paden, komt u in kleine dorpjes, waar u kennismaakt met interessante mensen. Valley Hikes: tel/fax 1(876) 993-3881.

 

Hiken naar Blue Mountain Peak
Avontuurlijk hiken naar de Blue Mountain Peak in Jamaica! Vooral vroeg in de ochtend is het uitzicht vanaf de hoogste berg fantastisch: aan de noordzijde zie je Port Antonio en Buff Bay én naar het zuiden kijk je uit op Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Wil jij ook zo'n wandeling met gids maken

 View of Mountains from Hayfield.klein

Insecten

Voordat u lange wandelingen gaat maken in de natuur is het van belang om te weten dat u ook op Jamaica last kunt hebben van muggen. Met name wanneer u wandeltochten maakt door de rivierdelta´s en moerassen. Neem dan ook anti-muggen lotion mee en kleedt u bij voorkeur in een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Ook laarzen zijn aan te raden.

 

Om deze prachtige natuur zelf te ondervinden zijn er een aantal aan te raden activiteiten die u kunt ondernemen:

 IMG 5960.klein

Bamboe rafting
Op een vlot van bamboe rustig varen over de Rio Grande, de Martha Brae of de Great River.

Black River Safari
Een toch per boot door het zoetwatermoeras gebied aan de Zuidwestkust, de habitat van alligators en visarenden.

Blue Mountains
Mooie trektochten in de mystieke bergen.
Dunn’s River Falls

Ten westen van Ocho Rios vormen deze watervallen een toeristische topattractie.

Blue Lagoon
Een prachtige lagune met blauw water en een romantisch restaurant.

Bamboo Avenue
De mooie bamboelaan tussen Gutters en Middle Quarters (B7) in het zuidwesten.

YS Falls
Waterval gelegen te midden van 800 ha grasland, waar het water ongeveer 35 meter naar beneden valt in de YS-river.