Wanneer u in Jamaica bent, maakt u direct kennis met de cultuur van Jamaica en het leven van alle dag. De voornamelijk vrolijke mensen zijn wel direct in hun benadering, trekken je aandacht om iets te vragen of te verkopen, maar weet dat Respect een gemeengoed is. 


In Jamaica hoort u overal muziekKlein.IMG 3871. Uit elke radio van een voorbij rijdende auto, een openstaand raam hoort u het ritme van de Jamaicaanse muziek. Reggae legende Bob Marley en artiesten als Jimmy Cliff, Peter Tosh, Toots & the Maytals en Third World worden al tientallen jaren genoemd over de gehele wereld. Dancehall is een nieuwe stroming binnen Reggae die zich richt op de jongere generatie en haalt met namen als Shaggy, Beenie Man en Sean Paul ook de wereldhitlijsten. Overal op het eiland worden reggae-parties gehouden waar u te midden van de Jamaicanen kunt luisteren naar en dansen op de oude en hedendaagse muziek van het eiland. 

     

In Kingston’s National Gallery wordt een grote variëteit aan Jamaicaanse kunst in de vorm van schilderijen en houtsnijwerk tentoongesteld. Deze typisch Jamaicaanse kunst prijkt ook op galeries over de gehele wereld op vaste tentoonstellingen.

 

Het National Dance Theatre Company (Nationaal Danstheater Gezelschap) beeldt Jamaica’s kleurrijke geschiedenis en het heden uit. De Jamaica Folk Singers en University Singers brengen traditionele zang en dans ten tonele die de geschiedenis van het land doen herleven. In Kingston heerst een bruisende theateratmosfeer, er is een ruim aanbod aan verschillende toneelstukken, theatervoorstellingen over lokale en actuele thema’s. Een hoogtepunt voor het Jamaicaanse theater is het Ward Theatre’s LTM Pantomime- een jaarlijks Jamaicaanse volksmusical met originele zang, dans en kostuums. Het seizoen begint elk jaar op 26 december en loopt enkele maanden. 

 

Klein.20150611 121024

Jamaica kent zes toeristische regio’s en in de grote wat meer toeristische steden treft u de lokale “craftmarkets”, waar u terecht kunt voor kleurrijke hebbedingen, schilderijen, t-shirts, handdoeken en andere prularia. Vaak worden oolk lokale specerijen aangeboden.

 

Al het culturele geweld ten spijt, kunnen we nog het meeste leren over de Jamaicaanse cultuur en geschiedenis als we de Jamaicaanse gerechten bestuderen. Om hun verblijfplaats te verbergen voor hun vijanden, bedachten de Maroons (de gevluchte slaven) ‘’Jerking’’. Dit is een methode om vlees en vis te kruiden en onder de grond te bereiden, zodat de rook niet gezien zou worden. Tegenwoordig kun je overal ‘’jerk’’ varkensvlees, kip en vis eten. Om vlees en vis goed te kunnen bewaren, werden kruiden en peper (vooral de pimento-peper) toegevoegd en unieke specerijen, zoals de beroemde Pickapeppa saus, werden in deze tijd bedacht.

 

Klein.20150610 162500In de 16e eeuw zocht men naar goedkoop voedsel voor de slaven. Daarom zijn de Ackeeboom en een keur aan yams, wortels, groenten en de boomvrucht uit Afrika gehaald. De cassave (een wortelknol) werd al verbouwd door de Tainos en wordt tegenwoordig gebruikt in Bammie, een platte, geroosterde wafel die wordt gegeten bij gebakken vis. Een ander traditioneel brood, ‘’festival’’, wordt geserveerd met jerk. Het nationale gerecht is mild gekruide Ackeevrucht en stokvis.

 

Indiase en Chinese invloeden hebben ervoor gezorgd dat curries en Chinese kruiden een belangrijke plaats innemen in het nationale menu. Mango’s, ananas, papaja’s bananen, pijlwortels en zuurzak worden gecombineerd in desserts zoals ‘’matrimony’’, een fruitsalade gebonden met gecondenseerde melk.

 

Jamaica is ook bekend om de beste rums en exotische likeurs, waaronder de bekroonde Tia Maria koffielikeur. De Blue Mountain koffie van Jamaica wordt beschouwd als één van de beste ter wereld.

 

Meet the people

Een speciale vakantie is verzekerd wanneer u in contact komt met de lokale bevolking. Dit kan door middel van het Meet the people programma dat op initiatief van het Jamaica Tourist Board ontstaan is. Al verschillende decennia worden bezoekers en Jamaicanen met succes aan elkaar gekoppeld in het ´Meet the People´ programma.

Wanneer u zich inschrijft voor het IMG 0468.kleinprogramma bij het Jamaica Tourist Board, wordt u voorgesteld aan een Jamaicaan die soortgelijke interesses heeft als uzelf. Interessegebieden kunnen te maken hebben met uw hobby, beroep, studie, religie of favoriete sport. Uw persoonlijke gastheer/vrouw verzorgt graag een persoonlijke rondleiding en maakt u deelgenoot van zijn/haar leven op het eiland Jamaica. Met het Meet the People programma maakt u op unieke wijze kennis met Jamaica. Vele vakantiegangers beleven op deze manier een onvergetelijke vakantie.

Een aantal voorbeelden van wat u en uw gastheer kunnen doen, zijn:

  • Hij/zij kan u uitnodigen om een dienst in zijn/ haar kerk bij te wonen.
  • Gezamenlijk naar een uitgelaten reggae concert

  • Een feestelijke familie picknick.

  • Golfen in de namiddag.

  • Mee naar een Beach Party.

  • Of een sightseeing tour door de buurt.

Of uw idee over het paradijs bestaat uit een drie uur durende schaakpartij onder een palmboom, vogel -safari over het eiland, windsurfen, tennissen of een avond naar het National Dance Theatre - Meet the People is er voor u. U bepaalt zelf hoeveel tijd u met uw gastgezin doorbrengt. Dat is aan u en uw gastgezin.

 

U verlaat het eiland in ieder geval met een hele andere kijk op de Jamaicaanse bevolking. En als u het ook zo waardeert als de voorgaande deelnemers aan dit programma, houdt u er een mooie, nieuwe vriendschap aan over.

Ook kinderen kunnen Jamaicaanse kinderen ontmoeten! De leeftijd en hobby’s van beide kinderen worden aan elkaar gekoppeld. En wie weet is het wel het begin van een penvriendschap.

 

Hoe kunt u deelnemen aan het programma?

Figuur1Als u Jamaica wil gaan bezoeken en u wil meer informatie over het Meet the People programma kunt u contact opnemen met Jamaica Tourist Board in Nederland. Dit dient minimaal 6 weken voor vertrek worden aangevraagd. Kort nadat u gearriveerd bent op Jamaica zal een Jamaicaanse vrijwilliger van het Meet the People   programma u benaderen en u de naam van uw nieuwe Jamaicaanse vriend verstrekken. Evenals de datum, plaats en tijd, waar en wanneer de ontmoeting plaats zal vinden.

 

Kosten Meet the people programma
Aan het organiseren van Meet the People zitten geen kosten vast. Het kan zijn dat u lokaal met de vrijwilliger van Jamaica Tourist Board enkele activiteiten gaat doen, die wel kosten met zich meebrengen. Deze kosten dient u ter plaatse te voldoen.

 

Het Meet the People programma is een vrijwillige dienst van Jamaica Tourist Board en wordt uitgevoerd door vrijwilligers op Jamaica. Jamaica Tourist Board geeft geen 100% garantie voor de uitvoering van het Meet the People programma en kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele emotionele, lichamelijke, materiële of schade van welke aard dan ook. Aanmelden voor het Meet the People programma