Na bijna vijfhonderd jaar Europese bezetting en bestuur heeft Jamaica op 6 augustus 1962 haar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië verkregen. Als Jamaicanen zijn wij zeer trots op ons gevarieerd erfgoed en onze onafhankelijkheid. Wij stellen deze trots openlijk tentoon via onze nationale symbolen, leus, volkslied en nationale eed, en door het eren van diegenen die ons geholpen hebben om onze eigen weg in te slaan.

SamSharpe.kleinOnze Helden
Jamaica heeft zeven Nationale Helden, namelijk: Nanny of the Marroons, Samuel Sharpe, Paul Bogle, George William Gordon, Marcus Garvey Mosiah, Norman Washington Manley en Sir William Alexander Bustamante. Deze individu's hebben voor de sociale en politieke vrijheden gevochten die wij vandaag genieten.

 

 

 

 

Wapen.kleinOns Wapenschild
Het Jamaicaanse wapenschild toont een mannelijke en een vrouwelijke Taino-indiaan staande aan beide zijden van een schild. Het schild is wit met een rood kruis versierd met vijf ananas. Boven het schild ligt een Jamaicaanse krokodil bovenop de Engelse Koninklijke helm en lambrekijn. Onze nationale leus: "Out of Many, One People" (Een volk gevormd uit vele volkeren), is opgenomen in een banner onder het schild. William Sanderoft, voormalig Aartsbisschop van Canterbury, ontwierp deze helm in 1661. Het oorspronkelijke wapenschild droeg de Latijnse woorden "Indus Uterque Serviet Uni" die kunnen worden vertaald als "Beide Indianen ten dienst van een Meester". Dit werd later vervangen door "Out of Many, One People".


Onze vlag
Een diagonaal gouden kruis verdeelt de vlag in twee zwarte en twee groene driehoeken. De tegenovergestelde driehoeken hebben dezelfde kleur. "Hardships there are, but the land is green and the sun shineth" (Er zijn wel moeilijkheden, maar het land is groen en de zon schijnt) is het thema van onze vlag. Zwart staat voor de kracht en creativiteit van onze bevolking; groen, voor de rijkdom van de agrarische hulpbronnen, en goud voor het zonlicht over ons eiland en onze toekomstige verwachtingen.

 

HummingB.kleinDe nationale vogel
De inheemse "streamer-tailed hummingbird" (Jamaicaanse kolibrie) of "doktervogel" is de Jamaicaanse nationale vogel. Hij heet "doktervogel" vanwege zijn lange zwarte staart die lijkt op een oude doktersjas. De pluimen van de doktervogel zijn de meest iriserende en de mooiste van alle kolibries op het eiland.


De nationale Vrucht en Schotel
Hoewel "Ackee" geen inheemse vrucht van Jamaica is, we hebben die als de onze beschouwd, en er onze nationale vrucht van gemaakt, daar het ook een belangrijk ingrediënt van onze nationale gerecht is – "ackee & saltfish", die men meestal als ontbijt of brunch serveert. Een heerlijke vrucht en een plaatselijke specialiteit, het is ook een onderdeel van ons dagelijks dieet. Ackee is afkomstig uit Afrika, waarschijnlijk via een slavenschip hier beland, en nu groeit die uitgebreid over het hele eiland. De ongeopende ackee is giftig, maar zodra de zon de schadelijke sappen heeft uitgedroogd, is de rijpe gele vrucht veilig te eten, met een smaak en textuur dicht bij de roereieren.


De nationale bloem

De bloem van de Lignum vitae boom of "levensboom" is de nationale bloem van Jamaica. Het is een lavendelblauwe bloem die in het voorjaar en in de vroege zomer bloeit. De boom is inheems op Jamaica en groeit het beste in de droge bossen op de noordelijke en zuidelijke kusten. Men denkt dat het hout ervan enige medicinale waarde heeft. Het wordt ook op grote schaal gebruikt voor de vervaardiging van meubels en prachtige kunstvoorwerpen, erg in trek, zowel bij de plaatselijke bevolking als bij onze bezoekers.


De nationale boom
Het blauwe mahoe is Jamaica's nationale boom. Groeiend tot majestueuze hoogtes van 20 meter, is deze boom voornamelijk te vinden in het binnenland van het eiland. De bloemen veranderen van kleur naarmate die rijp worden, van fel geel tot oranjerood en eindelijk purperkleurig. Het hout is ook zeer aantrekkelijk met zijn blauwe tint, die de boom zijn naam geeft. Timmerlieden gebruik dit mooi hout om elegante meubelstukken te maken.
symbolen.klien

Het nationaal kostuum
Het Jamaicaanse nationale kostuum weerspiegelt het kleurrijke karakter van onze bevolking. Het kostuum bestaat uit een lange gelaagde rok, een witte boerenblouse en een hoofddoek. De rok en de hoofddoek zijn in Madras bandana, een rood geruit katoen. In plaats van een hoofddoek kan ook een strooihoed versierd met tropische bloemen worden gedragen.

Onze leus
Onze nationale leus: "Out of Many, One People" (Een volk gevormd uit vele volkeren) weerspiegelt het rijke Jamaicaanse raciale erfgoed.
We zijn afstammelingen van mensen uit de hele wereld. In de loop van de tijd hebben Afrikanen, Aziaten, Europeanen en mensen uit het Midden-Oosten allemaal op het eiland vertoeft, hebben zich gemengd om tot het hedendaagse resultaat van de Jamaicaanse bevolking te komen.

 

Onze nationale volkslied

De Jamaicaanse hymne is een prachtige en zielsvol gebed, gezongen op een zachte melodie. De tekst werd door Rev. Hugh Sherlock geschreven en de muziek door Robert Lightbourne. Mapletoft Poulle bracht de woorden samen met de muziek om deze hartverwarmende hymne te creëren.

Eternal Father, bless our land
Guard us with Thy mighty hand
Keep us free from evil powers
Be our Light through countless hours
To our leaders, Great Defender
Grant true wisdom from above
Justice, truth, be ours forever
Jamaica, land we love
Jamaica, Jamaica
Jamaica, land we love
Teach us true respect for all
Stir response to duty's call
Strengthen us, the weak, to cherish
Give us vision, lest we perish
Knowledge send us, Heavenly Father
Grant true wisdom from above
Justice, truth be ours forever
Jamaica, land we love
Jamaica, Jamaica
Jamaica, land we love