Aan de zuidkust van het eiland ligt Kingston, dat in 1692 werd gesticht en in 1872 de hoofdstad van Jamaica werd. Bezoekers kunnen hier genieten van een bruisend stadsleven in combinatie met een ontspannen vakantiesfeer.

 
Kingston is de grootste P9060051Engelstalige stad van de Caribbean en het politieke, economische en financiële centrum van Jamaica. Hier bevinden zich de kantoren van alle overheidsinstellingen. Kingston is ook een verkeersknooppunt met moderne voorzieningen voor cruiseschepen en een internationale luchthaven (Norman Manley International Airport). Kingston beschikt over tal van goede hotels en restaurants en is een paradijs voor kopers van kunstnijverheidsproducten, belastingvrije parfums, sieraden en porselein.
 
De stad, die vroeger rond de zeehaven lag, is opgeschoven naar de randgebieden, waardoor veel activiteiten nu verder landinwaarts plaatsvinden. In en rond de uitwaaierende agglomeratie zijn nieuwe zakenwijken en winkelcentra ontstaan met als gevolg dat de binnenstad grotendeels is verwaarloosd. De recente renovatieplannen van de Urban Development Corporation zijn echter gericht op de aanleg van nieuwe wegen, hotels en flatgebouwen, waardoor het nostalgische verleden moet herleven.
 
Het Institute of Jamaica in de binnenstad van Kingston is bekend om zijn verzameling historische documenten over de Caribbean.
 
De National Art Gallery van Jamaica is ook gevestigd in de binnenstad van Kingston, in het Roy West Building op de hoek van de Orange Street en de Ocean Boulevard. Het museum geeft een overzicht van verschillende stromingen in de Jamaicaanse kunstgeschiedenis en toont werken over de Caribische manier van leven.
 
In de binnenstad van Kingston bevindt zich ook het Jamaica Conference Centre, dat uitstekend geschikt is voor grote bijeenkomsten en congressen. Het congrescentrum, dat een secretariaatsgebouw en een parkeergarage van meerdere verdiepingen omvat, is centraal gelegen aan de schilderachtige waterkant van de Duke Street, in de buurt van bank-, overheids- en handelsinstellingen.
 
Bezoekers die een tocht maken Span Town3door de centrale woonwijken van Kingston, worden aangenaam verrast door de exotische pracht van de zeer moderne huizen en flatgebouwen naast de klassieke 18de-eeuwse huizen met portico’s en balkons in Georgian-stijl. Kleur is daarbij een belangrijk element van de versiering. Bij bestudering van het architectonisch erfgoed van Jamaica blijkt duidelijk hoe verschillende technieken, stijlen, vaardigheden, culturen en tradities prachtig samengaan te midden van de rijke flora en fauna.
 
Het combineren van afzonderlijke elementen tot nieuwe vormen en ideeën beperkt zich niet tot de architectuur, maar is terug te vinden in alle facetten van het leven op Jamaica. Neem bijvoorbeeld de harmonieuze vermenging van Afrikaanse, Portugese, Spaanse en Engelse taalelementen, waardoor het patois is ontstaan. Deze bonte mengeling van accenten en uitdrukkingen is typisch voor Jamaica. Ook de nadruk en stijl waarmee elk woord wordt uitgesproken, is bepalend voor de rijkdom en variatie van deze taal.
 
Met zijn moderne arena en stadion is Kingston een centrum van sportbeoefening. Er is veel te zien in en rond Kingston en bezoekers moeten natuurlijk proberen een aantal traditionele evenementen in hun programma op te nemen waaraan de Jamaicanen zelf meedoen. Op geringe afstand liggen bovendien de historische steden Port Royal en Spanish Town.