Jamaica heeft zes toeristische regio's. In totaal wonen er (31 december 2013) ongeveer 2.717.991 mensen op Jamaica. 

 

Kaart

 


Port Antonio, aan de oostkust van Jamaica, heeft nog altijd de charme van een slaperig vissersdorp, maar biedt het comfort en de afwisseling van een afgelegen vakantieoord. De stad dankt zijn prille welvaart aan de bananenhandel met de Verenigde Staten en Engeland, die officieel begon in 1870.

 

Een van de huizen die op het Fr Cove3hoogtepunt van de ‘banana boom’ werden gebouwd, is DeMontevin Lodge Guest House, dat op een peperkoeken huisje lijkt. De Titchfield School werd gesticht in 1785 en is gevestigd in de barakken van Fort George, waarvan de overblijfselen nog altijd te zien zijn. Titchfield is de vroegere naam van de stad, die ontleend is aan het landgoed van de Engelse gouverneur Lord Portland. De Anglicaanse Christ Church werd rond 1840 opgetrokken. De legendarische folly werd in 1905 gebouwd door een rijke Amerikaan. Het landhuis raakte in 1936 in verval, omdat het staal werd aangetast door het zeewater waarmee het beton was aangemaakt.

 

Bekende attracties in Port Antonio zijn de Blue Lagoon, de Twin Harbours (volgens de Amerikaanse dichteres Ella Willa Wilcox het mooiste plekje op aarde), de Nonsuch Caves en de Rio Grande Valley. De jachtclub van Port Antonio organiseert hengelsportwedstrijden en er zijn historische stadsbezichtigingen vanuit zee. Het Navy Island, dat ooit eigendom was van Errol Flynn, heeft overdag een veerverbinding met het vasteland voor een zeer gering bedrag.

 

Bezoek de Somerset Falls, het Boston Beach of de Reach Falls. Beklim de 2256 m hoge Blue Mountain Peak, vaar de snelstromende Rio Grande af, vis op marlijn, tarpon of red snapper in de dubbele haven van de stad. Bezoek de legendarische Blue Lagoon, een rimpelloos azuurblauw meer, waarvan men denkt dat het bodemloos is.

 

Port Antonio is het ideale vakantieoord voor de liefhebber van een rustige, romantische omgeving. Kunstenaars en schrijvers zochten hier hun toevlucht. Robin Moore schreef de French Connection onder een mangoboom in zijn tuin en wijlen Errol Flynn verankerde zijn jacht de Zacca op een steenworp van het 2,8 ha grote Navy Island.

 

Tegenwoordig zijn er tal van activiteitenDia-16 voor toeristen, waaronder avontuurlijke tochten van Port Antonio naar Moore Town, de woonplaats van Nanny, een van de spirituele en militaire leiders van de maroons (ontsnapte slaven). Er zijn ook georganiseerde trektochten naar attracties in de omgeving, die onder andere langs de Rio Grande en bananenplantages voeren. Voor filmmakers is de welige vegetatie en tropische pracht van het gebied een waar paradijs. Daarom zijn recente films als Clara’s Heart, Club Paradise, Cocktail en The Mighty Quinn hier opgenomen. En beroemde Hollywoodsterren als Denzel Washington, Whoopi Goldberg, Tom Cruise en model Cheryl Tiegs hebben hier hun vakantie doorgebracht.

 


Ocho Rios ligt halverwege de lange DSCF0074noordkust van het eiland. Evenals Montego Bay zijn er een groot aantal verblijfsgelegenheden voor toeristen en moderne voorzieningen voor cruiseschepen. Ocho Rios is bekend om de spectaculaire watervallen, werkende plantages, stranden en prachtige tropische tuinen. Nergens op het eiland tieren de Chinese roos en de kerstster zo welig.

 

Ocho Rios heeft diverse attracties, waaronder de Mystic Mountains met de bobsleebaan (meer informatie over het Jamaicaans bobslee team vindt u hier), Calypso Rafting, de Coyaba River Garden and Museum, de Shaw Park Gardens (prachtig domein met spectaculair uitzicht op de baai en de kust), de Prospect and Brimmer Hall Plantation Estates (fraaie architectuur en inrichting uit vroeger tijden), twee golfbanen, de Dunn’s River Falls (180 m lange waterval die kan worden beklommen vanaf het strand) en de Fern Gully (5 km lange kronkelweg onder een tropisch bladerdak). In Nine Miles kunt u de laatste rustplaats bezoeken van reggaester Bob Marley.   

 

zwaaiendemanVanuit het nabijgelegen Runaway Bay probeerden slaven in kano’s van het eiland te ontsnappen. Aan de kust ligt ook het Sevilla Estate, waar opgravingen worden gedaan naar Sevilla Nueva, de eerste Spaanse nederzetting op Jamaica.

 

Runaway Bay en Discovery Bay blijven zich uitbreiden met nieuwe hotels, villaparken, hotels en restaurants.

 

 


Negril ligt aan de westpunt van het eiland en strekt zich uit van de Bloody Bay in Hanover tot de vuurtoren van Negril in Westmoreland en is onder te verdelen in twee delen.

 

Het 11 kilometer lange wittezonsondergang negril zandstrand, bekend onder de naam "Seven Miles Beach, loopt van Bloody Bay naar het centrum van het dorp. Het treft u een groot aantal kleinere en grotere hotels en villa’s, waarbij u op basis van logies tot volledig verzorgd all-inclusive kunt verblijven. Volgens de wet mag geen enkel gebouw in Negril boven de hoogste palmboom uitsteken. Het strand loopt langzaam af waardoor het erg geschikt is voor families met kinderen. Zoekt u ’s avonds vermaak dan er elke avond wel een beach reggae party: onder het genot van een lokaal drankje en een kraakheldere sterrenhemel genieten van de muziek van lokale reggae artiesten.

 

Ook kunt u kiezen voor een verblijf in een van de kleinschalige hotels op de rotsen, vanwaar u een fantastisch uitzicht heeft op de zee, en kunt genieten van de ondergaande zon. Wellicht ziet u de “Green Flash”. Deze flits wordt maar zelden opgemerkt en wordt alleen maar gezien net voor zonsondergang. Rond om de hotels zijn verschillende uitgaansgelegenheden als ook souvenirstands.

 

Calico Jack, de meest beruchte piraat uit de Jamaicaanse geschiedenis, werd gevangengenomen op het strand van Negril. Booby Cay, het eiland aan de noordkant van het strand, werd gebruikt voor de Zuidzeeopnamen van de Walt Disney-film Twenty Thousand Leagues Under the Sea.

Negril

De geoefende golfer kan terecht op de 18-holes wedstrijdgolfbaan. In de omgeving van Negril kunt u verschillende excursies maken. Negril is een goede uitvalsbasis voor de attracties aan de zuidkust, zoals Black River Safari, de YS watervallen, Lovers Leap, Appleton Rum destilleerderij, Pelican Bar en de Bamboe Avenue. Op de eindeloze stranden van Negril kunnen alle vormen van watersport worden beoefend. Vooral rond het rost deel van Negril kunt u goed duiken en snorkelen.

 


Montego Bay, aan de noordkust, is de op één na grootste stad van Jamaica en de hoofdstad van de gemeente St. James. De stad heeft een moderne aanlegsteiger voor cruiseschepen en een groeiend industrieel faciliteitengebied. De internationale luchthaven van Montego Bay heet Sangster International Airport.

 

Het woord Montego is afgeleid IMG_0716van het Spaanse ‘manteca’, dat varkensvet betekent. Vroeger slachtten de Spanjaarden wilde varkens in de bergen, waarna ze het vet vanuit deze haven verscheepten. Het toerisme in Montego Bay dateert van 1924, toen het eerste hotel werd gebouwd. Tegenwoordig kan de stad bogen op een groot aantal hotels en pensions van standaard tot zeer exclusief. In de omgeving bevinden zich vier wedstrijdgolfbanen, tennisbanen, talrijke attracties, restaurants en vermaakgelegenheden. Er is volop gelegenheid tot waterskiën, zeilen, diepzeevissen, snorkelen, sportduiken en wildwatervaren.

 

Historische monumenten in de omgeving van Montego Bay:

• Fort Montego dateert uit de tijd dat alle kuststeden moesten worden verdedigd. Het fort werd zelden gebruikt. Een batterij met drie kanonnen en het kruithuis zijn de enige overblijfselen.

• The Dome werd in 1837 gebouwd over het riviertje dat Montego Bay van water voorzag. De rivierwachter had hier zijn kantoor.

• The Cage werd in 1806 gebouwd als huis van bewaring voor weggelopen slaven, oproerige zeelieden en landlopers.

• De Parish Church of St. James is gewijd aan de H. Jacobus de Meerdere en werd gebouwd in 1778. De kerk werd in 1957 vrijwel volledig verwoest door een aardbeving, maar is zorgvuldig gerestaureerd.

• De Burchell Memorial Church werd in 1824 gesticht door dominee Thomas Burchell, een doopsgezinde zendeling en voorstander van afschaffing van de slavernij. In de begindagen bestond de gemeente voor het merendeel uit slaven. De grote slavenleider Samuel Sharpe was diaken in deze kerk.

 

 

IMG 4483.kleinFalmouth was begin 1800 door de suikerhandel een welvarende stad. Het was de belangrijkste havenplaats aan de noordkust van Jamaica. Door de komst van een tweede haven, Montego Bay, keerde het economische tij en veranderde Falmouth in een rustig, ingeslapen dorp.
Voor cruisemaatschappijen is Jamaica een belangrijke bestemming als tussenstop in het Caribische gebied. Door de komst van de grootste cruiseschepen werd uitgekeken worden naar een andere plek. De haven van weleer, Falmouth, werd opnieuw uitgebaggerd en gerenoveerd. Diverse historische gebouwen in Gregoriaanse stijl kregen een opknapbeurt en de straten werden flink onder handen genomen. Falmouth anno 2014 is een aantrekkelijke, centraal gelegen locatie.Mede door de rijke (suiker)geschiedenis is er de regio Trelawny en in de directe omgeving van Falmouth veel te zien. Een wandeling door de stad is zeker de moeite waard. Je ziet overal nog gebouwen in de koloniale Gregoriaanse stijl, er is een wekelijkse drukbezochte markt op woensdag, vrijdag en zaterdag.Het leent zich prima voor een bezoek aan een groot aantal attracties in de omgeving.