Bron: De Telegraaf

 

Muziek overbrugt alle nationaliteiten en talen. Daarom is het zo leuk om één van ’s werelds muzieksteden te bezoeken. De één danst reggae in zorgeloos Jamaica, de ander zwijmelt liever met de Beatles in het Britse Liverpool of stapt terug in de tijd met authentieke jazz in New Orleans. De meest swingende muzieksteden ter wereld op een rij.

 

Ontspan met Jamaicaanse reggae

Als je reggae zegt, dan zeg je Bob Marley. De ‘king’ van de reggae werd geboren als Robert Nesta Marley in het dorpje Rhoden Hall in de regio St. Ann op Jamaica. Nog altijd trekt een brede glimlach over de gezichten als je Marley of de Wailers noemt. Het Bob Marley Museum in Kingston en het Bob Marley Mausoleum in Nine Miles zijn geliefde bedevaartsoorden voor rastafari’s.

 

Wil je echt swingen, zorg dan dat je tussen 18 en 24 juli dit jaar in Montego Bay bent. Dan stampt de hele stad met het jaarlijkse Reggae Sumfest. Gooi je heupen los en dans mee.

 

Muziekcafé: in Sun Daze hoor je onafgebroken calypso en reggae. Geniet van het authentieke laid-back sfeertje en de gezellige mix van locals en vakantiegangers. (Gloucester Ave 39, Montego Bay)

Restaurant: in Rum & Reggae vind je een strand&restaurant gebouwd van zwerfhout en eet je goede ‘jerk chicken’ en verse kreeft. (Ten oosten van Falmouth)

 

Lissabon treurt met weemoedige fado

Treur mee met de weemoedige klaagzang die zo typerend is voor Portugal. Lissabon is de stad van de fado. De melancholieke fado wordt ook wel gezongen door groepen, maar de Lissabon-stijl is: één solozanger of -zangeres, vaak begeleid door twee muzikanten, van wie één de melodie speelt op een Portugese gitaar met twaalf snaren en de ander het ritme volgt op een altviool. De liedjes gaan vaak over liefde, verlangen en verdriet, maar soms klinkt er ook humor of een kritische politieke noot in door.

 

Muziekcafé: Club de Fado in de wijk Alfama is een sfeervolle fadoclub in een eeuwenoud decor. Veel jonge zangers treden hier op. (www.clube-de-fado.com)

Restaurant: Sr. Vinho is al 35 jaar een begrip in Lissabon en één van de meest authentieke fadohuizen van Lissabon. Eigenaar is fadozangeres Maria da Fé. (www.srvinho.com)

 

Hippe muziek in Reykjavik

Of het komt door de vele donkere wintermaanden of het sombere weer, maar de IJslandse hoofdstad Reykjavik heeft een verrassend modern uitgaansleven. De beste tijd om Reykjavik te bezoeken is tijdens een van de muziekfestivals. Het Airwaves Festival, van 14 tot 17 oktober dit jaar, is een van de grootste events van het land. Maar ook het jaarlijkse Reykjavik Jazz Festival in de tweede helft van augustus is een swingend spektakel.

 

Muziekcafé: Gaukur á Stöng (vogel op een stok) heeft elke avond livemuziek, van IJslandse muziek zoals Sigur Ros op weekdagen tot internationaal in het weekend. (Tryggvagöts 22, Reykjavik)

Restaurant: Apotek is een trendy fusion restaurant. (Austurstraeti 16, Reykjavik)

 

New Orleans houdt vast aan authentieke jazz

Het door Katrina zo pijnlijk getroffen New Orleans is nog altijd de bekendste muziekstad van de Verenigde Staten. En terecht. Niets kan de sfeer van Bourbon Street evenaren, waar de mannen nog altijd elke avond vanaf de balkons kleurige kralenkettingen naar de dames gooien die een beetje ‘skin’ laten zien. Je vindt in de stad van de jazz authentieke barretjes, waar oude zangers nog altijd de jazz uit hun tenen laten kraken, maar ook trendy restaurants en hippe gay clubs.

 

Muziekcafé: alsof je decennia terugstapt in de tijd. In de Preservation Hall in hartje New Orleans geniet je van originele jazz in een sepia decor. (www.preservationhall.com)

Restaurant: Cochon is een restaurant met historie. Chef Donald Link leerde het vak van zijn grootvader en biedt een authentieke Cajun keuken. (www.cochonrestaurant.com)

 

Zwijmel nostalgisch met de Beatles in Liverpool

Een hang naar nostalgie is niemand vreemd. Stap terug in de sixties in Liverpool en galm weer mee op klassiekers zoals ’I want to hold your hand’ in Liverpool, waar het allemaal begon. The Beatles werden opgericht in 1957 en scoorden hun eerste grote hit ’Please, please me’ in 1963. Je vindt alles over de Fab Four, die ‘s werelds meest succesvolle band in de geschiedenis van de popmuziek werd, in tal van bars, winkels en musea in de Britse stad. Even weer genieten van Beatlemania.

 

Muziekcafé: je kunt er niet omheen: The Cavern Club was de bar waar Brian Epstein voor het eerst The Beatles zag optreden in 1961. (Mathew Street, Liverpool)

Restaurant: eet in Blakes restaurant van het Hard Days Night Hotel als je je helemaal wilt onderdompelen in het Beatles gevoel. (www.harddaysnighthotel.com)

 

Keltische vioolklanken in Dublin

Ierland is fameus vanwege zijn folkmuziek. De Ieren hebben wereldwijd de folkmuziek herschreven en vooral de Amerikaanse folkzangers sterk beïnvloed. Of je nu houdt van traditionele Ierse vioolmuziek, stevige Celtic metal of dromerige Celtic New Age, je vindt het allemaal in één van de gezelligste steden van Europa: Dublin. Muziek is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van deze stad. Duik de Ierse pubs in, grijp een flinke pint Guinness en onderga de ongedwongen sfeer.

 

Muziekcafé: O’Donoghue’s is dé muziekbar, boordevol met foto’s van Ierlands beste musici, die deze bar bezochten. (www.odonoghues.ie)

Restaurant: The Village heeft niet alleen een goede kaart, maar ook een concertprogramma. (www.thevillagevenue.com)