Bron: Het Nieuwsblad
Auteur: Tommy Maes

 

GEEL - Geel vertoeft dit weekend in Jamaicaanse sferen. Voor de 32ste keer vindt er het festival Reggae Geel plaats. Op het programma heel wat topartiesten, met als blikvangers Bunny Wailer, Toots & The Maytals en Flip Kowlier.

 

Wat begon als een klein festivalletje voor twee- tot driehonderd man, is intussen uitgegroeid tot hét reggaefestival bij uitstek. ReggaeGeel is in de loop der jaren wel een aantal keer van locatie veranderd. De jongste jaren vindt het festival plaats op het terrein aan de Zandstraat. Ook dit jaar heeft het festival een ruime affiche met diverse toppers in de reggaewereld. De top of the bill is Bunny Wailer, het enige nog levende lid van Bob Marley & The Wailers.

 

‘Hij stichtte de band samen met Bob Marley en hij heeft ook meegeschreven aan enkele klassiekers', zegt organisator Kris Eelen. ‘Bunny Wailer is echt een levende legende. Een andere naam die bij veel mensen een belletje doet rinkelen is Toots & The Maytals. Daarnaast hebben we ook veel artiesten die momenteel hot zijn in Jamaica, zoals Busy Signal, Mavado, Tarrus Riley en Lutan Fyah. We brengen een staalkaart van de huidige Jamaicaanse muziekscene. We willen ook aantonen dat reggae een breed muzikaal genre is.'

 

Ontdekking

De meest opvallende naam op Reggae Geel 2010 is Flip Kowlier. Op het eerste gezicht is de West-Vlaamse singer-songwriter en rapper een vreemde eend in de bijt, toch past hij volgens Eelen op Reggae Geel. ‘Met Ottoradio heeft Kowlier een reggae-cd uit. Omdat het een heel goede plaat is, wilden we hem op de affiche. Hij staat wel vroeg op het podium, maar we willen hem zeker een kans geven. Reggae Geel is ook een ontdekkingsfestival. De grote reggaenamen van nu, zijn hier groot geworden. Niet alleen de reggaeliefhebber, maar ook het brede publiek kan hier zijn gading vinden. Zo hebben we bijvoorbeeld ook kinderanimatie en andere randactiviteiten', zegt Eelen.

 

Voorverkoop

Het festival verwacht vrijdag en zaterdag veel volk. ‘Vrijdag hopen we op zo'n 18.000 bezoekers en voor zaterdag verwachten we 27.000 man. Natuurlijk hangt veel af van het weer. Dit jaar voorspellen ze minder mooi weer dan vorig jaar, maar de voorverkoop verloopt wel heel vlot', vertelt Eelen.

 

Reggae Geel start vrijdag om 18uur met een party in de Bounce Dancehall. Opener is JB-Sound, de winnaar van de vi.be-wedstrijd. In die wedstrijd namen maar liefst 23 soundsystems/dj's en 14mc's het tegen elkaar op.

 

Reggae Geel, 6 en 7 augustus, Festivalterrein Zandstraat www.reggaegeel.com.